Posiadamy w ofercie akcesoria przeciw Covid-19.

Pacjentki w ciąży

Pacjentki w ciąży

Pacjentki w ciąży mogą mieć większe trudności z dbaniem o zdrowie jamy ustnej. Zmiany hormonalne sprawiają, że są one bardziej podatne na gromadzenie się płytki nazębnej, a także osłabienie tkanki łącznej. Zwiększa to dopływ krwi do dziąseł. Dlatego dziąsła mogą być miękkie, bardziej wrażliwe oraz z tendencją do do łatwego puchnięcia. Istotną sprawą zalecanie jest bardzo delikatnych środków, które mają bogaty skład i skutecznie usuwają bakterie oraz biofilm na szkliwie, w bruzdach i okolicy  okołowierzchołkowej.

 

Co się dzieje w organizmie kobiety?

Progesteron i estrogeny wytwarzane wówczas przez łożysko, zmieniają odpowiedź immunologiczną oraz florę bakteryjną. Za namnażanie się i rogowacenie dziąseł odpowiadają estrogenynatomiast progesteron odpowiada za zaburzenia mikrocyrkulacji i przepuszczalności naczyń krwionośnych.

Zapalenie dziąseł rozwija się zwykle w drugim miesiącu i w drugim trymestrze. Pierwsze objawy to zaczerwienienie wokół girlandy dziąsłowej, obecność nalotu, obrzęk, ból i krwawienie przy szczotkowaniu.

Nieprawidłowa higiena jamy ustnej, np. szczotkowanie po upływie zbyt krótkiego czasu po posiłku lub nieodpowiednia technika szczotkowania mogą spowodować nieodwracalne zmiany i zarysowania szkliwa.

Poranne nudności-kwas zawarty w wymiocinach może uszkadzać szkliwo zębów. Po epizodzie zrzucenia treści pokarmowej należy przepłukać intensywnie jamę ustną wodą, a następnie umyć zęby pastą do zębów. Powierzchnia szkliwa jest wówczas nadtrawiona i szczotkowanie zębów w sposób mechaniczny zarysowuje jego strukturę.

 

Jakie pasty do zębów stosować?

Pasta do zębów z fluorem pomaga pacjentkom w ciąży cieszyć się najlepszym stanem zdrowia jamy ustnej. W czasie ciąży pacjentki są bardziej narażone na ryzyko wystąpienia próchnicy zębów. Fluorek sodu wzmacnia szkliwo i sprawia, że po szczotkowaniu staje się ono odporne na działanie kwasów. Ponadto remineralizuje szkliwo, w tym obszary, które zostały zaatakowane oraz minimalizuje rozwój szkodliwych bakterii, które mogą prowadzić do próchnicy. W ciąży zaleca się stosowanie past z zawartością fluoru od 1000 do 1500 ppm oraz preparatów na bazie bioaktywnego wapnia i fosforanów.

Polecamy CURAPROX ENZYCAL 1450

Dieta ciężarnej

Dieta kobiety ciężarnej ma bezpośrednie przełożenie na przebieg ciąży i rozwój płodu. Dlatego powinna być zbilansowana. Nie oznacza to, że w tym okresie potrzebuje podwójnej porcji, lecz odpowiednio dobranych proporcji tłuszczów, węglowodanów i białek.

Ciężarne powinny wystrzegać się nocnego podjadania produktów wysoce szkodliwych, np. chipsów, czekolad, soków. Związane jest to ściśle z profilaktyka próchnicy. Słodycze i chrupki zalegają w przestrzeniach międzyzębowych i trudno je doczyścić, natomiast świeże soki obniżają pH w jamie ustnej, co prowadzi do demineralizacji szkliwa.

Zaleca się spożywanie produktów bogatych w wapń, takich jak mleko i sery, ponieważ mają największy wpływ na rozwój zawiązków zębów dziecka już w życiu embrionalnym.

Dietę można wzbogacić o witaminę C, która uszczelnia naczynia krwionośne, warunkuje ona liczne procesy metaboliczne, rozwój kośćca i zębów.

 

Zachcianki w ciąży

U wielu kobiet w ciąży zachcianki zaczynają się w pierwszym trymestrze – już w piątym tygodniu ciąży – i nasilają się w drugim trymestrze. Przyszłe mamy, które mają ochotę na kwaśne lub słodkie jedzenie lub napoje, powinny zachować szczególną ostrożność. Napoje typu cola, sok pomarańczowy, owoce i słodycze atakują strukturę szkliwa. Po spożyciu takich pokarmów należy przepłukać jamę ustną wodą i po około 30 minutach umyć zęby. Szkliwo zębów staje się słabsze i bardziej narażone na uszkodzenia bezpośrednio po spożyciu kwaśnych pokarmów i napojów.

Klaudia Pająk
Klaudia Pająk

Mam na imię Klaudia, jestem higienistką stomatologiczną a moją pasją jest zdrowie jamy ustnej.